Refredat comú

El refredat comú és una infecció lleu de les vies respiratòries (nas, faringe i cordes vocals) causada per virus.

És una malaltia benigna, que patim tots, en ocasions diverses vegades a l’any (2-5 vegades). Els nens petits solen tenir més refredats, sobretot si van a l’escola o a la llar d’infants. Tenen més risc de patir refredats les persones que estan en contacte amb nens petits, si fumen, o si pateixen malnutrició, estrès, o rinitis al·lèrgica.

Es contagia de persona a persona per contacte amb les gotetes de la tos o esternuts, i també a través de les mans.

Quins són els seus símptomes?

El refredat produeix mocs, taponament nasal, mal de cap, de coll, llagrimeig, tos i febre no gaire alta. Sol començar pel nas i, de vegades, pot baixar als bronquis. Generalment, als pocs dies es cura sense tractament, encara que la tos, de vegades, pot persistir més temps.

El període d’incubació viral dura entre 24 i 72 hores. Després d’aquest període comencen a aparèixer molèsties nasals amb augment de la mucositat nasal i la consegüent congestió. Aquesta mucositat és al principi clara i aquosa, i posteriorment es transforma en un moc espès i persistent que pot arribar a ser purulent.

Què es pot fer?

Ja que es tracta d’una infecció vírica, no cal donar tractament amb antibiòtics, llevat que es presentin complicacions en la seva evolució i siguin indicats pel metge.

Poden seguir-se, però, algunes recomanacions que poden alleujar els símptomes:

  • Per al mal de cap o la febre pots prendre paracetamol (la dosi habitualment recomanada pel teu metge). L’aspirina també redueix la febre i alleuja el mal de cap, però té més efectes secundaris (mal de panxa, augment de la pressió arterial, etc.). No s’ha de donar aspirina als nens.
  • Una bona hidratació facilita l’expectoració, i per això és molt recomanable beure líquids amb freqüència. Fer bafs amb vapor d’aigua ajuda a estovar els mocs. De vegades, es poden prendre fàrmacs mucolítics i fàrmacs expectorants que són substàncies capaces d’augmentar el volum de les secrecions bronquials i d’estimular els mecanismes d’eliminació.
  • Són útils els rentats nasals amb sèrum fisiològic o preparats comercials pensats per a això.
  • Per a la irritació de gola, poden llepar-caramels sense sucre. Evita en tant que sigui possible tossir i escurar si no és per expectorar, perquè en tossir augmenta la irritació i la tos.
  • No fumis.
  • És recomanable rentar-se sovint les mans i utilitzar mocadors d’un sol ús per evitar contagiar als altres, i ventilar diàriament la casa.

Quan cal anar al metge?

  • Si pateixes alguna malaltia bronquial (asma, bronquitis crònica, etc.).
  • Si el refredat dura més de 10 dies o la febre és molt alta.
  • Si tens algun símptoma diferent als descrits.

I recorda, pots consultar al teu farmacèutic, que et recomanarà el més adient per a tu.

 

Fonts: SEMFYC, Fisterra, Clínica Universitària de Navarra.