La grip

Què es la grip?

La grip és una malaltia causada per un virus, i apareix durant els mesos més freds de l’hivern. Els principals símptomes són febre fins a 39º, calfreds, mal de cap, dolors musculars, esternuts, tos intensa i persistent, rinorrea, llagrimeig i faringitis lleu.

Com s’encomana?

La grip és molt contagiosa i es pot transmetre de persona a persona a través de l’aire, per la tos i els esternuts, especialment per contacte amb les mans o també per mitjà d’objectes que hagin estat contaminats amb el virus, com una joguina o una tovallola.

La seva màxima incidència s’observa a la tardor i a l’hivern, i el període d’incubació és de 48 hores, amb una variació d’entre un i set dies.

Com prevenir la grip?

Per prevenir la grip , en la mesura del possible ha de:

  • Rentar-se les mans amb freqüència
  • Utilitzar mocadors d’un sol ús
  • Tapar-se la boca i el nas quan tossi o esternudi
  • Ventilar l’habitació del malalt vàries vegades al dia
  • Si és part de la població de risc, pot vacunar-se abans que comenci la temporada de fred. La protecció de la vacuna dura 1 any.

Per què és important vacunar-se cada any?

El virus de la grip té la capacitat de canviar d’any en any; com a conseqüència, les nostres defenses no són capaces de reconèixer-lo o només parcialment, i per això pot provocar-nos la malaltia cada nova temporada. Aquesta és la raó per la qual anualment s’ha de fabricar una vacuna diferent, adaptada als canvis que hagi patit el virus.

Qui ha de vacunar-se?

A Espanya, es recomana la vacunació anual als nens amb malalties de base que els facin més propensos a les complicacions, com asma moderada o greu, diabetis, algunes malalties renals, malalties del sistema immunològic, malalties neurològiques com hipotonia, tractaments de llarga durada amb aspirina, etc.

També es recomana la vacunació a les persones majors de 65 anys i els grups de risc, és a dir, persones amb alt risc de complicacions per altres malalties, embarassades i els treballadors de centres sanitaris.

El Sistema Nacional de Salut proporciona les vacunes de manera gratuïta a les persones incloses en els grups de població recomanats.

Per a qualsevol dubte, consulti el seu metge o farmacèutic.

 

Fonts: Ministeri de Sanitat, Societat Española de Pediatría.